Η φωτογραφία μου
Mάρμαρα Πάρου, Πάρος, Greece

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

6 Οκτωβρίου 2014 -ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ προκειμένου να εξετάσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για ένα κοινωνικό πρόβλημα που τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας με ποικίλες προεκτάσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα του ρατσισμού.
Με τον όρο << ρατσισμός>> εννοούμε τη διάκριση  και το διαχωρισμό ανθρώπων, ομάδων ή φυλών και την αντιμετώπιση τους μεροληπτικά. Τα αίτια του ρατσισμού μπορεί να είναι πολλά. Αρχικά, η μαζική εισροή μεταναστών ή προσφύγων που προκαλεί  προβλήματα  στις χώρες υποδοχής. Οι μετανάστες  και οι πρόσφυγες από άμυνα ή αντίδραση δημιουργούν ορισμένα <<γκέτο>>  με αποτέλεσμα να προχωρούν σε πράξεις βίας, εγκληματικότητας ή παραοικονομίας. Απ’ την άλλη,  η έλλειψη σεβασμού απέναντι στο <<ξένο>> και το <<διαφορετικό>> από εμάς , αποτελεί  συστατικό στοιχείο της εποχής μας και της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας ηθικής χαλάρωσης και κρίσης αξιών.
Η διαφορετικότητα, όμως, δεν είναι μειονέκτημα είναι χαρακτηριστικό. Δεν μπορούμε να καταλογίζουμε ευθύνες σε κάποιον επειδή είναι αλλόεθνος, επειδή είναι χοντρός, επειδή είναι άσχημος, επειδή είναι ανάπηρος, επειδή έχει χαμηλές επιδόσεις. Κάθε ανθρώπινη οντότητα είναι μοναδική και σημαντική.
Δυστυχώς, πριν πολεμήσουμε τον ρατσισμό στην κοινωνία θα πρέπει να τον νικήσουμε μέσα μας. Επιπλέον, ο αθλητισμός από την πλευρά του έχει την υποχρέωση να προάγει την ευγενή άμυλα  και όχι τον φανατισμό που αποτελεί πρόδρομο του ρατσισμού.
Συνοψίζοντας, πρέπει όλοι μας να κινητοποιηθούμε άμεσα με κάθε τρόπο και να ‘’βγάλουμε’’ από το μυαλό μας την καχυποψία, τη μεροληψία και τον εγωκεντρισμό
Γιατί πάντα, μα πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν δείχνουμε κάποιον με το ένα μας δάχτυλο   ,τα άλλα τρία δείχνουν εμάς. Τέλος, θα ήθελα να κλείσω τη σύντομη αναφορά μου στον ρατσισμό  με ένα απόφθεγμα του Μάρκου Αυρηλίου:
Θεέ μου,
Δώσε μου την ψυχραιμία να δέχομαι όσα δεν μπορώ να αλλάξω ,
Τη δύναμη να κάνω όσα μπορώ
Και τη σοφία να σέβομαι το διαφορετικό.
                                                                       Μοσχούλα Μαρμαρά






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου