Η φωτογραφία μου
Mάρμαρα Πάρου, Πάρος, Greece

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013


Τα Αφεντικά πηγάδια

(Την ιστορία διηγήθηκε η κυρία Μαρία Φρατζή στη μαθήτρια του Α2 τμήματος Μυρτώ Στέλλα. Την ζωγραφιά επιμελήθηκε η ίδια μαθήτρια )

« Ο μύθος που θα σας διηγηθώ είναι αληθινός. Έχει μείνει ζωντανός μέχρι σήμερα, γιατί η γιαγιά τον έλεγε στη μάνα και η μάνα στο παιδί της. Διαδραματίστηκε στην εποχή της Τουρκοκρατίας, στην περιοχή Απάτη, δηλαδή στην περιοχή της Απάτης, που σημαίνει ξεγέλασμα. Η περιοχή βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα από τις Λεύκες, στον δρόμο προς Κώστο. Σ’ αυτήν λοιπόν την περιοχή, ζούσε μια μάνα με τους τρεις γιους της και τη μοναχοκόρη της. Κάθε πρωί τα τρία αγόρια πήγαιναν στις δουλειές τους στα χωράφια. Το κορίτσι έμενε στο σπίτι με τη μάνα.
Μια ηλιόλουστη μέρα,  βγήκε το κορίτσι στον κήπο να τον φροντίσει. Καθώς περιποιούνταν τα λουλούδια της, πέρασε από κει ο γιος του Ρήγα (αρχοντόπουλο) και της ζήτησε να του χαρίσει ένα λουλούδι. Αυτή του χάρισε τρία. Η μάνα της την έβλεπε από το ψηλό το παραθύρι.
Όταν το βράδυ γύρισαν τα αγόρια της, η μάνα περιέγραψε το περιστατικό δραματικά! Τα χρόνια δύσκολα! Η ντροπή μεγάλη για την πράξη της κόρης! Τα αγόρια το πήραν για προσβολή και θέλησαν να τιμωρήσουν την αδερφή τους, γιατί θύμωσαν πολύ. Ο ένας την άρπαξε από τα χέρια, ο άλλος από τα μαλλιά και ο τρίτος ο μικρότερος της έμπηξε το μαχαίρι στην καρδιά…..Η κοπέλα έπεσε νεκρή…
Τα αγόρια πήγαν στο δικαστήριο, ο δικαστής (καδής στα χρόνια εκείνα), που τους καταδίκασε, τους έβαλε την εξής τιμωρία: να ανοίξουν τρία πηγάδια, για να περνούν οι περαστικοί και να πίνουν νερό να ξεδιψούν και να μην ξεχνούν ποτέ αυτό που άδικα έγινε!
Αυτά τα τρία πηγάδια λέγονται αφεντικά πηγάδια, είναι τρία και υπάρχουν μέχρι σήμερα φεύγοντας από Λεύκες και πηγαίνοντας προς Κώστο..»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου